perjantai 15. helmikuuta 2008

Maan korvessa kulkevi

Maan korvessa kulkevi
– videon tekeminen

Liisa Kinnunen
Aino-Kaisa Seesvaara
Susse Mattila
Lahja Kallinen
Syksy 2007


Aluksi tuntui haasteelliselta miettiä aihetta lapset ja media –videolle, sillä tehtävänanto tuntui niin laajalta. Pidimme ryhmän kanssa suunnittelupalaveria, jossa tuli paljon ideoita, joista osa säilyi aina lopulliseen videoon. Esimerkiksi mummon kertojaääni ja lelut nousivat esiin ensimmäisessä tapaamisessa. Etenimme suunnittelussa tekemällä kuvakäsikirjoituksen, mutta aloitimme kuvaamisen melko rennosti. Kokeilemalla ensin kameran toimitaan ja kuvailimme lähimetsässä. Tuostakin materiaalista oli kuitenkin hyötyä myöhemmin.

Meillä oli kuvatessa mielessämme jonkinlainen runko tarinasta, mutta se kypsyi matkan varrella. Myös joidenkin kuvausaiheiden toteuttamisen haasteellisuus muutti suunnitelmia. Kuvausten loputtua meillä oli koossa noin 40 minuuttia raakamateriaalia. Kuvaaminen oli antoisaa, mutta jälkiviisaana voisi todeta, että tarkempi käsikirjoitus ja tiiviimpi kuvaus olisivat auttaneet editointivaiheen suurta urakkaa.

Kuvaaminen oli hauskaa ja meillä oli yhtenä päivänä auto käytössämme, joten pääsimme kuvaamaan haluamiimme paikkoihin. Lisäksi saimme kuin tilauksesta lainaksi yliopistolla olleesta lastenkulttuuriseminaarista kasoittain leluja, joita kuvasimme videolle portailla. Ryhmästämme löytyi soittotaitoinen ihminen, joten saimme luotua musiikkia ääneksi omin avuin. Myös kertojaääni, lehmätarina, saatiin ryhmämme jäsenen mummolta. Hänelle kuuluukin suuri kiitos!

Editointivaiheessa oli mukavaa huomata, että varsin runsaasta materiaalipaljoudesta alkoi vähitellen muotoutua ja tiivistyä käsikirjoitustamme mukaileva video. Tuntui, että tuohon editointivaiheeseen olisi voinut käyttää loputtomasti aikaa ja kokeilla erilaisia toimintoja ja efektejä esimerkiksi käsittelemällä myös kuvan sävyjä.

Lopuksi voisi todeta, että videota olisi voinut vielä joiltain osin tiivistää, mutta nyt se on juuri kertojan tarinan mittainen. Kaikki ovat kuitenkin tyytyväisiä ja ylpeitä lopputuloksesta! Ryhmämme työskentely oli hyvää ja tehokasta ja opimme paljon uusia asioita tehdessämme.

Ei kommentteja: